dinsdag 24 november 2015

IJS, het derde belangrijkste ingrediënt in een Gin & Tonic

Vandaag gaan we een vaak vergeten ingrediënt in een Gin & Tonic bespreken en dat is het IJS.
Om dit artikel te kunnen schrijven en om er voor te zorgen dat alle informatie juist is, ben ik te rade gegaan bij Michael Beers van The Ice Factory in Ranst. Graag had ik daarom Michael en al zijn medewerkers bedankt voor hun medewerking!

Nu hoor ik sommigen al denken: “Wat kan hij nu vertellen over ijs”?

Wel, thuis is ijs gewoon bevroren water, maar ijs dat verkocht wordt is niet zomaar bevroren water want hier is er meer aan de hand.
Het water waarvan het ijs gemaakt wordt bijvoorbeeld dagelijk intern getest, wekelijks door externe labo’s in opdracht van The Ice Factory zelf en daarnaast ook in opdracht van federale instanties.
Het gaat zelfs zo ver dat de fabrikant samenwerkt met de watermaatschappij zodat die hen op de hoogte brengt als er werken staan te gebeuren op het waternet.
Hierdoor kan de fabrikant onmiddellijk reageren en de nodige handelingen uitvoeren om de kwaliteit te garanderen.

Het water ondergaat ook verschillende processen eer het ijs wordt.
Eerst wordt het op de juiste temperatuur gebracht, dit wil zeggen dat het water in de zomer zowel als in de winter dezelfde temperatuur heeft, want de temperatuur van het geleverde water durft wel al eens verschillen.

Het water krijgt ook een osmose behandeling.

Wat is nu eigenlijk osmosewater?

Leidingwater bevat nog een hoeveelheid minuscule onzuiverheden zoals zouten, kalk, zink, nikkel, mangaan, ammonium enzovoort. Wanneer je dat water gaat filteren en finaal onder hoge druk door een membraan met ultra fijne gaatjes stuwt worden deze onzuiverheden er practisch allemaal uitgehaald. Het resultaat is een vloeistof die bijna uitsluitend bestaat uit waterstof en zuurstof.

Daarna krijgt het ook nog een UV behandeling.

Hierdoor krijgen we heldere ijsblokjes zou je dan denken, niet?

Fout! Nu zijn alle onzuiverheden er uit maar de helderheid komt van iets helemaal anders en ik moet toegeven dat ik dit ook niet wist.

Iedereen kent de trucjes wel om heldere ijsblokken te maken, bijvoorbeeld om het water eerst te koken, enz. Helaas, al deze trucjes helpen helemaal niet!
Nee, om heldere ijsblokjes te maken moet men het ijs al bewegend laten bevriezen. Hoe kan dat nu?
Wel, als je thuis er voor zou kunnen zorgen dat het water een ronddraaiende beweging zou maken als je het in de diepvries steekt, dan zou je helder ijs krijgen van zodra het helemaal bevroren is.

Niets meer en niets minder. Maar wij kunnen dit thuis helemaal niet, daar heb je een enorme installatie voor nodig.  

Waarom moeten we nu meer aandacht besteden aan het ijs in een Gin & Tonic?

Wel,  dikwijls zie ik foto’s van Gin & Tonics waar weinig ijs in zit en dit is compleet verkeerd: hoe meer ijs, hoe beter!

“Ah nee! Dan verwatert mijn Gin & Tonic helemaal!”, hoor ik opnieuw sommigen denken.
Jammer, maar opniew moet ik jullie terecht wijzen want ook dit is een verkeerde veronderstelling.

Door weinig ijs te gebruiken stijgt de temperatuur van je drank snel en hierdoor smelt je ijs nog sneller.

Door daarentegen je glas voor 75% te vullen met ijs zorg je ervoor dat de temperatuur van je drank zakt en laag blijft en hierdoor smelt je ijs dan weer veel minder snel.
Het logische gevolg is dat je Gin & Tonic net veel minder snel verwatert.
De vorm van het ijs is hierbij van ondergeschikt belang zolang het maar solide, volle blokjes zijn en het liefst zo groot mogelijk, maar zelfs dit is minder belangrijk zolang ze maar solide zijn.
Het ijs is daarom in mijn ogen het 3de belangrijkste ingrediënt in de Gin & Tonic, belangrijker zelfs dan de garnituren.
De garnituren kan je gemakkelijk weglaten, maar een Gin & Tonic zonder ijs of misschien beter gezegd, een warme Gin & Tonic is helemaal niet lekker.

Dus ... vanaf nu gaan we allemaal veel meer ijs gebruiken (als je dit nog niet deed, natuurlijk) en nòg meer van onze Gin & Tonic genieten.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.