dinsdag 10 november 2015

Copenhagen Dry gin.

Copenhagen dry gin.

“Joepie! Hij is terug”, hoor ik sommigen onder jullie nu denken (allez, dat hoop ik toch 😜)
Ja, sorry, het is even geleden dat ik jullie nog een artikel bezorgd heb, maar ik was een beetje (hoe zal ik het zeggen?) blog moe.
Ik heb me de afgelopen weken enkel bezig gehouden met te genieten van lekkere gins en ook van lekkere whisky’s en dit zonder na te denken over hoe of wat.
Op whisky gebied heb ik binnenkort een mooie mededeling te maken over 2 mooie flessen die te koop worden aangeboden en dit ten voordele van de ALS LIGA = “ een hart voor ALS liga vzw”.
Wil je nu al meer weten over deze actie, neem dan eens een kijkje op onze Facebook pagina “Dram4ALS”.
Maar daar komen we later wel op terug, eerst gaan we ons een beetje verdiepen in de lekkere maar heel complexe COPENHAGEN DRY GIN.
De aandachtige lezers onder jullie hebben hier onlangs al een artikel over zien passeren, voor de mensen die het gemist zouden hebben zetten we nog snel even de feiten op een rijtje.
De Copenhagen is een cold distillation gin, dit wil zeggen dat ze de spirit vacuüm trekken waardoor het kookpunt verlaagt tot 25°Celsius. Het voordeel hiervan is dat alle subtiele smaken heel mooi in de gin blijven waardoor hij dan ook meer complexiteit en diepgang krijgt. Deze complexiteit kan voor sommige gin liefhebbers ook een struikelblok zijn, maar daarmee lopen we al vooruit op de feiten.
Het speciale aan deze copenhagen gin is dat de basis spirit gemaakt is van honing.
Tuut! Fout! Dit is wat er verteld wordt maar eigenlijk is dit niet volledig juist. De basis spirit is niet van zuivere honing gemaakt, maar eerder van propolis.
Als extra botanical gebruiken ze enkel jeneverbessen.
Nu hoor ik sommigen onder jullie denken propo….watte?
Wel Propolis is een lijmachtige substantie, gemaakt door honingbijen uit knoppen, sap van planten en bomen (meestal hars), en andere botanische bronnen. Propolis wordt door bijen gebruikt om ongewenste kieren en openingen in het nest te dichten en de wanden te bekleden. De kleur van propolis varieert per bron, maar donkerbruin komt het meest voor. Rond kamertemperatuur is propolis kleverig, maar bij lagere temperaturen is het hard en broos.

Propolis was al in de Griekse oudheid bekend om zijn geneeskrachtige werking en is een krachtig anti-bioticum; het werkt bacterie- en schimmeldodend.
Misschien een excuus om nog eentje extra te drinken?
Allez, we zullen eens gaan proeven se.

Tastingnote:

N: Onmiddellijk overtuigend honing, kruidig en jeneverbes, maar de honing overheerst toch. Hopelijk hebben hier weer geen overdreven zoete gin.

S: Onmiddellijk terug de honing en je kan gerust zeggen dat hij terug overheersend is, maar er zit een mooie kruidigheid en complexiteit in. En hoe raar het ook mag klinken: hij is niet zoet!
F: een lange, zelfs heel lange, vrij droge afdronk. De honing blijft hier ook weer zijn overheersende stempel drukken.
Ben je geen liefhebber van honing dan blijf je best ver weg van deze gin ... Oei, neen! Dat is nog waar ook! Ik heb voor de niet-honingliefhebbers een heel lekker receptje in elkaar gestoken!

Gin & Tonic:

Ik moet eerlijk toegeven dat ik toch wel even schrok toen ik met deze Copenhagen dry een Gin & Tonic maakte want ik kwam tot een heel aparte smaakbeleving!
De producent raadt zelf een pure tonic aan, genre Thomas Henry.
Zelf ga ik voor een Erasmus Bond Botanical , door deze tonic te gebruiken hou je de Gin & Tonic heel puur, maar de complexiteit van de tonic geeft alles nog iets extra en dit zonder de honing te maskeren.
Ben je echter geen liefhebber van deze overheersende honingsmaak dan gebruik je best een andere tonic.
De tonic die we daarvoor gaan gebruiken is de ME tonic.
De fruitige bittere ME tonic zorgt voor een minder overheersende honingsmaak.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik samen met Dimitri van 54 Spirits na een namiddagje experimenteren deze combinatie gevonden heb.

Garnituur:
Als garnituur ga ik een zeste van pompelmoes en een takje tijm gebruiken en dit vullen we aan met enkele jeneverbessen of Tasmaanse peperbessen.

Conclusie:
De conclusie is tweeslachtig , daarmee bedoel ik dat ik deels blij ben met deze gin, maar ook deels een beetje bezorgd ben.
Wat mij echt overtuigd heeft is dat een gin gemaakt van “honing”  toch niet zoet is en zelfs vrij complex.
Maar daar wringt het schoentje eigenlijk ook wel: het is een speciale smaakbeleving die niet voor iedereen weggelegd is.
Op de vraag of ik hem nog ga kopen ga ik “Ja” antwoorden, net omdat hij zo apart is.

Nieuw!
In de toekomst ga ik ook een score bij mijn artikel plaatsen.
De score gaat van 0 tot 5 en elke score heeft zijn betekenis.

0 staat voor: opgepast afblijven hier word je blind van!
1 staat voor : juist goed genoeg om de afloop mee te ontstoppen.
2 staat voor: enkel geschikt om mijn verfborstels mee uit te wassen.
3 staat voor: OK, dit is gin, maar verder ook niets.
4 staat voor: alright nu komen we er, hier word ik al blij van.
5 staat voor:  yes, give me a case! This one I love very much and is in my top 20!

Deze krijgt van mij een mooie 4 op 5!












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.