dinsdag 10 november 2015

Njord gin

Njord gin.

Vandaag gaan we naar het hoge noorden om 2 nieuwe gins te ontdekken.
Ik zeg “nieuwe”, maar ik bedoelde eigenlijk “nieuw op de Belgische markt” en dit hebben we opnieuw te danken aan Dimitri van 54 Spirits.

De Njord is beschikbaar in 2 versies: de ”Mother Natur” en de “Sun & Citrus” versie.
De Njord gin is een single distillation gin, dit wil eigenlijk gewoon zeggen dat ze steeds in batchen werken en dat er hierdoor tussen elke batch kleine verschillen kunnen zitten in smaak en geur.
Nu, zo gewoon is dit eigenlijk niet want dat vraagt een veel nauwkeuriger distillatie.

Het water dat ze gebruiken om de beide versies op juiste abv te zetten komt van een bron die goedgekeurd is door het Deense ministerie van landbouw en is aanwezig op het landgoed van de distilleerderij.
Ik ga proberen om dit ingewikkeld distillatieproces een beetje uit te leggen.

De basisalcohol van de Mother Natur is gemaakt van aardappelen en om deze basisalcohol te maken gebruiken ze enkel Deense aardappelen, de  fermentatie gebeurt bij lage temperatuur en duurt liefst 8 weken!

Door de beperkte grootte van de distilleerkolf (220 l) moeten ze deze 12 a 13 keer vullen eer ze 200 l basisalcohol gedistilleerd hebben van 50°.

Eens ze ongeveer 200 l hebben voegen ze de botanicals toe en laten ze deze een periode macereren.
Na deze maceratieperiode voegen ze nog een extra hoeveelheid jeneverbessen toe in de distilleerkolf en wordt hij terug opgestookt.
Na deze finale distillatie blijft er ongeveer 80 a 90 l gin over, deze wordt dan nog op 40% gezet door toevoeging van het bronwater waardoor er dan ongeveer 300 flessen afgevuld kunnen worden.
Oef we zijn er door !!!!!!!!!!!! amai dat was nogal een boterham! Hopelijk was het niet te saai! 👀😱

Ja, juist, ik ben jullie de botanicals nog vergeten door te geven!

Jeneverbessen
Duindoornbessen
Rode rowan bessen
Lievevrouwbedstro
Spar (denne naalden)
Engelwortel
Zoethout
Koriander

De basisalcohol van de Sun & Citrus is gemaakt van mout.
De gebruikte botanicals zijn hier:

Jeneverbessen
Duindoornbessen
Rode rowan bessen
Lievevrouwbedstro
Engelwortel
Zoethout
Koriander
Citroen verbena
Citroen zeste
Sinaasappel zeste
Blauwe bessen
Braam bessen
Blote wortel roze blaadjes
Struikhei
Lindebloem
Wilde Ijslandse tijm
Tijm
Rozemarijn
Berkensap
Dat is nogal een lijstje!

Allez, genoeg theorie, nu gaan we eindelijk proeven! Want ik heb er dorst van gekregen! 😛

Tastingnote Mother Nature 40,00%:

Neus:
Ik krijg onmiddellijk de aardappel maar zeker niet overheersend. “Mineralig” is ook iets wat me binnen schiet, jeneverbessen, vrij zacht.
Ik heb nog iets opvallend en apart en het zal heel raar overkomen maar ik heb ook boerenkool. Ja, sorry, jullie zullen mij wel zot verklaren maar het zit er nu eenmaal in.




Smaak:
Zachte romige aanzet, de aardappel komt mooi terug maar wordt direct aangevuld met jeneverbessen. Fruitig is hij niet, eerder aards of groentig.
Pikant is hij ook, maar dit verdwijnt vrij snel.
Een heel a-typische maar heel toegankelijke gin.
Hij is heel zacht en ik ga dan ook een heel zachte tonic moeten gebruiken. Voor mij mocht hij iets hoger zitten op alcohol %.
Finish:
Middel lange droge finish.



Tasting note sun & citrus 47,50% :

Neus:
Hij heeft zijn naam zeker niet gestolen, citrus up front, jeneverbessen, koriander, groene thee dan komt er mout bij.
Opvallend is wel dat er bijna geen alcohol in de neus zit.
Dan krijg ik dennehars, iets honingachtigs heb ik ook.


Smaak:
Vrij pikant maar ook direct terug citrusfruit, je proeft direct dat hij meer abv heeft, de body is stoerder, robuuster dan komen de jeneverbessen mooi door, de hars en het honingachtige van in de neus komt ook in de smaak terug.

Finish:

Terug een middel lange droge finish.


Gin &tonic:


Mother Nature:

Door het hele zachte karakter van de Mother Nature moeten we hier ook voor een zachte tonic kiezen.
Iedereen denkt dan eigenlijk direct aan een fever tree en deze werkt ook best goed, maar ik ga eerder voor een 1724 tonic.
De 1724 laat het zachte van de aardappelen mooi door komen. Natuurlijk, de 1724 maakt hem vrij zoet maar hoewel meestal al mijn haar gaat recht staan (of toch de laatste 16 pluimen die ik nog heb 😉) bij een zoete gin & tonic stoorde dit mij hier eigenlijk totaal niet. En dit komt gewoon omdat hij de gin gewoon mooi zijn werk liet doen.
De tweede beste resultaat heb ik behaald met de ME tonic en door deze te gebruiken werd hij iets fruitiger maar ook iets bitterder en hoewel ik dit meestal wel liever heb ging mijn voorkeur en ook die van het driekoppige testpanel (Dank u Cindy, Dina & Stefan!) toch uit naar de 1724.


Sun & citrus:

Bij de Sun & Citrus ging de voorkeur van het testpanel uit naar de Fever Tree Mediteranean tonic ten opzichte van de Goldberg tonic.
De fever tree med zorgde voor een fruitige gin & tonic waar de Goldberg tonic voor een iets drogere gin & tonic zorgde en deze kreeg dan juist ietsje meer mijn voorkeur. Maar de meerderheid wint dus ................
De Goldberg want mijn stem telt voor 4 ! 😜 lol!
Wishfull thinking heet dat zeker hè! 😉

Garnituren:

Mother Nature

Wel, ik moet zeggen dat dit hier eigenlijk niet gemakkelijk is. Waarom? Wel, bekijk de botanicals lijst eens en zeg mij dan welke ik kan gebruiken.
De enige die ik daarvan kan gebruiken zijn jeneverbessen, zoethout en koriander.
Aangezien koriander heel de smaak overheerst valt deze onmiddelijk af en blijven er enkel jeneverbessen en zoethout over, en als ik eerlijk moet zijn ben ik nog steeds niet overtuigd van zoethout.

Sun & citrus:

Hier kan je echt vele richtingen mee uit, de garnituren die ik uiteindelijk gekozen heb en waar ik het beste resultaat mee behaald heb is, limoen en sinaasappel zeste in combinatie met rozemarijn.






Conclusie:

Ja ik ben eigenlijk wel tevreden, ik kan natuurlijk niet zeggen dat ze allebei WAUW zijn maar ze zijn wel kwalitatief.
De Sun & Citrus krijgt mijn voorkeur ten op zichte van de Mother Nature en dit omdat de 40% abv gewoon te laag is.
Ik ben niet alleen met dit gedacht want er bestaat exclusief voor de Copenhaagse cocktailbar GILT een versie van de Mother Natur die op 50% abv staat.
En die zou ik nu heel graag eens proeven. Dat was een hint voor u hè Dimitri!







Score:

De mother nature geef ik een 3,8 op 5 als hij iets hoger op alcohol had gezeten had ik hem een 4 op 5 gegeven.

De Sun en Citrus krijgt een mooie 4,2 op 5.

TIP!
Op zondag 8 november organiseert Dimitri een mini gin beurs waar je al zijn producten kan komen proeven en ik zal daar ook aanwezig zijn.
Voor meer info klik je op de link hieronder.

https://www.facebook.com/events/884541311593487/








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.