woensdag 11 november 2015

Ground Control London Dry Gin.

Ground control London dry gin.

Een tijdje geleden ging ik op werkbezoek bij de mensen van de Open Up Farm distilleerderij en werd er met open armen ontvangen door de stichters en hun medewerkers.
De Open Up Farm distilleerderij ontstond twee jaar geleden toen twee vrienden, Manu De Cort en Dirk Van Peteghem, tussen pot en pint beslisten om hun eigen gin en andere geestrijke dranken te gaan maken. Sofie Vanwaelem, de vrouw van Manu, was onmiddellijk gewonnen voor het project van haar man en zijn boezemvriend en ze besliste dan maar dat de distilleerderij in een oude serre op hun boerderij zou komen.

Onze lezers zullen begrijpen dat je zoiets niet van vandaag op morgen verwezenlijkt krijgt en dat je hiervoor de nodige kennis moet hebben van het stoken van alcohol. Manu en Dirk beslten dan ook om zich in te schrijven aan het COOVI om daar de knepen van het distilleren onder de knie te krijgen.
Na een tijdje kregen ze plots de kans om in Luxemburg een 30 jaar oude Arnold Holsteiner distilleerkolf aan te kopen. Deze Holsteiner heeft een capaciteit van 800 liter, vrij groot naar Belgische maatstaven.
De aankoop van de hele installatie (distilleerkolf, kookketel, stoomgenerator, fermentatie tank enz) was een investering van om en bij de 200 000 €.
Tijdens mijn bezoek werd er voor de eerste keer ook gerst gemalen in hun pas aangekochte graanmolen, iets wat vroeger extern gedaan werd maar nu dus ook ter plaatse zal gebeuren!
Het speciale van heel deze onderneming is dat beide heren van a tot z alles zelf doen en maken.
De meeste ginproducenten kopen als basis bijna altijd een industriële alcohol die een abv heeft van 96% waar ze dan hun kruiden en botanicals aan toevoegen. Bij Open Up Farm maken ze hem zelf, heeft hij een abv van 86% en is hij gemaakt van natuurlijke grondstoffen die ze zelf telen. Deze grondstoffen zijn: aardappelen, tarwe, maïs, en Jona Gold appel en zo kennen we ook ineens de 4 variaties van de ground control gin.
Kortom, zonder twijfel kunnen we hier spreken van een wereldprimeur in de ware zin van het woord!
Alle botanicals worden niet gemacereerd maar ze gaan bovenaan in de kolom van de still steken, dit gebeurt doormiddel van een soort grote thee zakken.
Hierdoor gaan de alcohol dampen door deze zakken en neemt hij alle aroma’s op.
Het voordeel van deze werkwijze is dat zo enkel de fijnste zuiverste aroma’s zich hechten aan de alcoholdampen. Dit proces gebeurt in 5 stappen en elke botanical heeft zijn eigen lengte van verdamping.
Elk voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel, en het nadeel van deze werkwijze is dat ze wekelijk maar ongeveer 150 flessen kunnen produceren. Moesten ze de basis spirit aankopen zou men ongeveer 1600 flessen kunnen produceren.
Nu vraag ik mij eigenlijk wel af of dit wel een nadeel is. Voor mij is immers de kwaliteit belangrijker dan de kwantiteit. En voor alle duidelijkheid de kwaliteit is met grote mate aanwezig!
Oh ja de naam is een verwijzing naar een liedje van David Bowie en de controle die Manu & Dirk uitvoeren.
Nu gaan we even de 4 soorten nauwkeuriger bekijken.

Ground control aardappelen:
We beginnen onmiddellijk met de moeilijkste en meest complexe, en er is volgens mij geen middenweg, ofwel vind je hem lekker ofwel niet.
N: eens je de fles open doet vult heel de ruimte zich met een overweldigende geur van................. aardappel puree, ja echt ik kan er geen andere geur op kleven, of dit aangenaam is kan ik niet met alle zekerheid zeggen.
S: vrij zacht, romig de aardappel drukt zeker weer zijn stempel, maar hij is zo complex dat je u een weg moet banen ( knabbelen) door alle aroma’s. Amai eentje met ballen!
F: lang heeeeel lang! Eentje dat u een hele avond zal bezig houden!
Voor mij: LEKKER, HEEL LEKKER! Maar voor sommige mensen misschien wel te moeilijk en daarom niet geschikt voor iedereen.
Ground control 2 Appels:
Als tweede gaan we voor de meest toegankelijke.

N: Fris en vol de appels komen onmiddelijk naar voren maar ook iets excotisch.
S: zacht en zelfs een beetje zoet, maar de zoetigheid verandert snel in een zoute en pikante smaak en zelf iets floraals.
Voor de botanicals zijn ze naar het oosten getrokkenen en ze hebben daar Pu-er thee uit de Chinese hoogvlaktes, szechuanpeper en Japanse algen van mee gebracht.

Ground control 3 Mais:
De mais van het basisproduct geeft een ‘zoetere’, nog zachtere alcohol, hij is geïnspireerd door Amerikaanse moonshine.
N: zacht, zoete neus. Gepofte popcorn maar dan eerder de zoete variant.
S: hier is hij dan weer eerder fris dan zoet maar dit lijkt me normaal als je de gebruikte botanicals bekijkt: bergamot, zoete en bittere sinaas, maar ook iriswortel en ijzerkruid.

Ground control 4 tarwe:
De liefhebbers van florale gin's zullen blij zijn want de 4 is heel floraal. Door tarwe als basisgrondstof gebruiken hebben ze zo een mooie link met graanjenever, het oerproduct waaruit gin is ontstaan.
De jeneverbessen, koriander, kardemom worden mooi aangevuld met florale accenten van o.a oranjebloesems, goudsbloem en vooral vlierbessen.

De combinaties voor evenwichtige lekker gin tonics zijn:

Aardappel:
Hier stel ik enerzijds een combinatie voor met een ME tonic en met een Erasmus Bond botanical tonic voor.
De ME tonic zorgt door de aanwezigheid van de citrus voor een extra frisheid in de GinTonic, het gebruik van de Erasmus bond botanical zorgt ervoor dat de complexiteit van de gin benadrukt wordt.
Als garnituur stel ik hier voor om rozemarijn in combinatie met citroentijm te gebruiken. En de gebruikelijke jeneverbessen kan je natuurlijk ook toevoegen.



Appel:
Hier gaan we de zoete appel een klein beetje counteren door gebruik te maken van een pure tonic en daarom stel ik dan een Thomas Henry tonic voor.
Als garnituur ga ik hier voor een Granny Smith appel in combinatie met een zeste van roze pompelmoes en een blaadje citroenmelisse.


Mais:
Als tonic stel ik hier een iets drogere voor genre, gasco dry of Erasmus bond dry. Deze tonics zorgen voor een mooie frisse/ strakke gin tonic.
Als garnituur raad ik sinaasappel en limoen zeste en een takje citroenverbena aan, voor degene die iets exotischer willen gaan stel ik de Timut peper voor als bijkomstige garnituur.
De kleine timut peper is een uiterst zeldzame peper uit de hoge bergen van Nepal. De boeren oogsten de peper met de hand en verkopen deze enkel op de markten van Kathmandu. De unieke kruidige en ietwat houtachtige geur en smaak heeft een verfrissend ondertoon van citroen.





Tarwe:
Omdat de tarwe eigenlijk een florale gin is en ik florale gin’s steeds met een zoetere tonic combineer ga ik hem dan ook combineren met een iets zoetere maar toch ook pure tonic en dat is de Goldberg tonic.
Voor de liefhebber van nog zoetere GinTonic stel ik dan de 1724 tonic voor, maar deze was voor mij dan eigenlijk juist iets te zoet.
Als garnituur ga ik mij deels houden aan de garnituren die de mensen van ground control zelf gebruiken en dat zijn, framboos en limoenzeste en een blaadje munt.


Conclusie:
De ground control gin’s zijn lekkere gin’s en een mooie aanwinst voor de gin scène in België, maar en ja er is een kleine maar, de grote complexiteit en de soms toch wel heel aparte basis zal voor sommige gin tonics drinker ( lees “standaard” gin liefhebbers en daar is en bedoel ik ZEKER NIETS verkeerd mee) een moeilijke opdracht zijn.
De twee ground controls die mijn voorkeur krijgen zijn dan ook 2 uitersten van elkaar NM de aardappel en de appel. De ene super complex en de andere fris en fruitig.

Voor de liefhebbers van wodka kan ik ook nog meedelen dat er ook een wodka wordt gemaakt bij Open Up Farm NM de Boem patat. 😀
En ik moet eerlijk zeggen dat ik geen fan ben van wodka maar dat deze Boem patat mij echt verbaasd heeft!
Verder heb ik ook nog het voorrecht gehad om hun 2 laatste projecten te proeven en dat zijn een oude graan jenever en een whisky.
Over de graankjenever kan ik alleen maar zeggen dat ik onmiddellijk een aantal flessen besteld heb van zodra deze beschikbaar is. En voor de whisky zullen we nog enkele jaren geduld moeten hebben want deze zat nog maar 6 maand op vat, maar hij was al mooi en hij zag er heel belovend uit.































Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.