dinsdag 21 juni 2016

Mean Louie's gin


Toen we vorige maand bij G&Teasing en Gin UR Way gecontacteerd werden door de mensen achter MeanLouie’s Gin werd onze nieuwsgierigheid meteen geprikkeld. Een Belgische (cold) compound gin? Daar moesten we het fijne van weten!

 

MeanLouie’s Gin is een product van drie vrienden: Bjorn De Winter, Martijn Vermeulen en Lode Claus (jullie misschien bekend als zaakvoerder van Kruiden Claus uit Kruishoutem).

Ook al lijken logo en naam van de gin zo weggelopen uit de film “Gangs of New York” van Martin Scorsese, de etymologie er achter is heel wat eenvoudiger: de gin dankt zijn naam aan een samensmelting van enkele letters uit de namen van de ontwerpers!

 

Oorspronkelijk wilde het drietal met hun gin naar een distilleerderij trekken om hem daar te laten produceren, maar toen ze enkele vrienden van hun “protogin” lieten proeven (een experimenteel mengsel dat ze zelf thuis maakten), besloten ze de productie in eigen handen te houden en onafhankelijk te blijven. Dat verklaart meteen hun keuze om te opteren voor een compound of “bathtub gin” en niet voor een gedistilleerde.

 

Deze manier van produceren is historisch gegroeid in Amerika tijdens de drooglegging, de zogenaamde “Prohibition”,die de productie en de verkoop van alcohol illegaal maakte van 1920 tot 1933. Ondernemende Amerikanen zetten al gauw een tegenbeweging op poten die niet alleen leidde tot het ontstaan van de zogenaamde “speakeasies” (ondergrondse clubs die enkel toegankelijk waren met een paswoord en waar illegaal sterke drank werd geschonken) maar ook “boose cruises” naar het buitenland tot gevolg had en aanleiding gaf tot grootscheepse smokkel en “bootlegging” (smokkelaars verstopten de flessen in hun hoge laarzen of “boots” en plakten ze vast tegen hun benen of “legs”, vandaar de term).

Een andere manier om gin op de markt te brengen en zo aan de steeds grotere vraag te voldoen was natuurlijk zelf illegaal gaan stoken. Het produceren van “moonshine”, zo genoemd naar het nachtelijk stoken van sterke drank, enkel bijgelicht door de gloed van de maan om geen argwaan te wekken, werd populair. Gin was daarvoor een dankbaar product omdat het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld whisky of rum, geen rijping op houten vaten nodig had. Het mengen van een basisalcohol met een essentie van jenever en aanlengen met water, dat hadden de Engelse gin shops in de vorige eeuw al geleerd, was makkelijk thuis te doen. De ideale plaats om dat te doen was de badkamer, de ideale mengkuip met de beste afmetingen daarvoor was ... de badkuip! Vandaar dat illegale gin tijdens de prohibition bekend ging staan als “bathtub gin”!

 

Het procédé is vandaag aan een revival toe, denken we maar aan het succes van Butler’s Gin of zeker aan dat van de Professor Cornelius Ampleforth’s Bathtub Gin. Ook onze drie vrienden gaan dus op een gelijkaardige manier te werk: er wordt een alcohol van 96% aangekocht bij een lokale stokerij waarin ze met de hand geplette jeneverbessen een hele poos laten macereren. Daarna worden gedroogde en verse botanicals toegevoegd, die op hun beurt een tijd weken in het macereervat. De ruwe gin wordt vervolgens aangelengd met water tot op 37,5 graden, het Europese wettelijke minimum voor gin. Daarna wordt alles dubbel gefilterd en eigenhandig op flessen getrokken, gelabeld en genummerd. Elke “batch” heeft een maximale productiecapaciteit van 50 halve liter flessen. Omdat de makers niet de ambitie hebben om hun gin in elke drankcentrale aan de man te brengen, deels vanwege de beperkte productiecapaciteit, deels om het exclusieve karakter te bewaren, is Mean Louie’s Gin enkel online via http://www.ginkingshop.com/ te verkrijgen.

Leuk en lovenswaardig detail: per verkochte fles gaat een halve euro naar een goed doel, de Vrienden der Blinden uit Koksijde!

Deze Mediterranean is de eerste gin in het Mean Louie’s Gin gamma en verwijst naar de vele roadtrips die de drie vrienden de laatste jaren maakten rond de Middellandse Zee. We kunnen onze lezers nu al exclusief verklappen dat er al plannen zijn voor een tweede gin, gebaseerd op een reis naar Amerika!

 

Botanicals:

  • jeneverbessen
  • rozemarijn
  • gedroogde citroenverbena
  • korianderzaad
  • kardemom
  • roze peperbessen
  • verse limoen
  • sinaasappelzeste
  • een aantal botanicals die de makers "geheim" willen houden.


 

Goed, tijd om te proeven! Dat doet Glenn van Gin UR Way naar goede gewoonte steeds blind en zónder vooraf reviews te lezen of de samenstelling van de botanicals te kennen, om zich niet te laten beïnvloeden. Het is immers al te gemakkelijk om door middel van wat knip-en-plak-werk nietszeggende “proefnotities” samen te harken, een kwalijke gewoonte die helaas schering en inslag is in het ginwereldje.  

 

Tastingnote door Gin UR Way:

 

Neus:

Het eerste waar ik aan moet denken is de geur van verbrande koffie die dan evolueert naar karamel. Daarna komen de kruiden er bij, maar wel de geur van frisse kruiden, genre citroenverbena. Kardemon en citrus krijg ik ook, daarna komt er een heel lichte geur van rozemarijn en citroentijm bij. Jeneverbessen zitten er natuurlijk ook in, maar dan wel in hun puurste vorm.

 

Smaak:

Direct vrij pikant (zeker voor “maar” 37,50%), kruidig, vrij speciaal (door de jeneverbessen, straks meer daarover),de eerste nip zit hoog op citrusfruit, dan komen er citroenverbena en citroenmelisse bij en ook de kardemon. De rozemarijn komt iets sterker door dan bij de geur. Wat ik zeker ook krijg zijn ongecompliceerde jeneverbessen! Ik spreek zelfs van “vuile” jeneverbessen, die een licht verbrande smaak geven. Dat komt natuurlijk omdat we hier te maken hebben met een compound gin die na maceratie niet meer opnieuw opgestookt is, waardoor er een beetje “vuile” smaken achterblijven. Let wel, ik zeg eigenlijk beter “ruwe” smaken, want “vuile” klinkt negatief en dat is het absoluut niet.

 

Finish:

Middellange, licht plakkerige afdronk die mooi pikant eindigt.

 

Conclusie:

Die is eerder tweeslachtig. Ben je op zoek naar een gin met historische ruwe smaken dan zit je hier zeker aan het juiste adres. Ben je evenwel op zoek naar een zuivere gedistilleerde gin die zacht is van smaak, dan blijf je hier beter van weg.

Wie houdt van een karaktervolle, vrij ruwe, op kruidige citrussmaak gebaseerde gin moet deze Mean Louie zeker eens een kans geven! Een gin met ballen!

 

Score: 4/5 (puur) en 3,7/5 (in een G&T)

 

Gin & Tonic:

Tijdens de lange en lastige zoektocht naar een perfect serve deed Mean Louie zijn naam alle eer aan: een ventje dat – zoals op het etiket – “gemeen” uit de hoek kan komen! Waar veel tonics faalden en niet het gewenste smaakeffect opleverden, hield G&Teasing het op een combo met Britvic, verse citroenverbena en een partje limoen, terwijl Gin UR Way koos voor een mix van 1724, citroenverbena en een zeste van sinaas. Als doorgewinterde gindrinkers waren beiden het echter roerend eens: puur is ie op zijn best!

 

Auteurs: K.H. van G&Teasing en G.V. van Gin UR Way

Eindredactie : K.H. van G&Teasing

Zonder toestemming van de auteurs mag niks uit deze tekst worden overgenomen!

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.