Toen we vorige maand bij G&Teasing
en Gin UR Way gecontacteerd werden door de mensen achter MeanLouie’s Gin werd
onze nieuwsgierigheid meteen geprikkeld. Een Belgische (cold) compound gin?
Daar moesten we het fijne van weten!
MeanLouie’s
Gin is een product van drie vrienden: Bjorn De Winter, Martijn Vermeulen en Lode Claus (jullie misschien bekend
als zaakvoerder van Kruiden Claus uit Kruishoutem).
Ook al lijken logo en naam van de gin zo
weggelopen uit de film “Gangs of New York” van Martin Scorsese, de etymologie
er achter is heel wat eenvoudiger: de gin dankt zijn naam aan een samensmelting
van enkele letters uit de namen van de ontwerpers!
Oorspronkelijk wilde het drietal met hun gin naar een distilleerderij
trekken om hem daar te laten produceren, maar toen ze enkele vrienden van hun
“protogin” lieten proeven (een experimenteel mengsel dat ze zelf thuis
maakten), besloten ze de productie in eigen handen te houden en onafhankelijk
te blijven. Dat verklaart meteen hun keuze om te opteren voor een compound of
“bathtub gin” en niet voor een gedistilleerde.
Deze manier van produceren is historisch gegroeid in Amerika tijdens de
drooglegging, de zogenaamde “Prohibition”,die de productie
en de verkoop van alcohol illegaal maakte van 1920 tot 1933. Ondernemende
Amerikanen zetten al gauw een tegenbeweging op poten die niet alleen leidde tot
het ontstaan van de zogenaamde “speakeasies” (ondergrondse clubs die enkel
toegankelijk waren met een paswoord en waar illegaal sterke drank werd
geschonken) maar ook “boose cruises” naar het buitenland tot gevolg had en
aanleiding gaf tot grootscheepse smokkel en “bootlegging” (smokkelaars
verstopten de flessen in hun hoge laarzen of “boots” en plakten ze vast tegen
hun benen of “legs”, vandaar de term).
Een andere
manier om gin op de markt te brengen en zo aan de steeds grotere vraag te
voldoen was natuurlijk zelf illegaal gaan stoken. Het produceren van
“moonshine”, zo genoemd naar het nachtelijk stoken van sterke drank, enkel
bijgelicht door de gloed van de maan om geen argwaan te wekken, werd populair.
Gin was daarvoor een dankbaar product omdat het, in tegenstelling tot
bijvoorbeeld whisky of rum, geen rijping op houten vaten nodig had. Het mengen
van een basisalcohol met een essentie van jenever en aanlengen met water, dat
hadden de Engelse gin shops in de vorige eeuw al geleerd, was makkelijk thuis
te doen. De ideale plaats om dat te doen was de badkamer, de ideale mengkuip
met de beste afmetingen daarvoor was ... de badkuip! Vandaar dat illegale gin
tijdens de prohibition bekend ging staan als “bathtub gin”!
Het procédé is
vandaag aan een revival toe, denken we maar aan het succes van Butler’s Gin of
zeker aan dat van de Professor Cornelius Ampleforth’s Bathtub Gin. Ook onze
drie vrienden gaan dus op een gelijkaardige manier te werk: er wordt een
alcohol van 96% aangekocht bij een lokale stokerij waarin ze met de hand
geplette jeneverbessen een hele poos laten macereren. Daarna worden gedroogde
en verse botanicals toegevoegd, die op hun beurt een tijd weken in het
macereervat. De ruwe gin wordt vervolgens aangelengd met water tot op 37,5
graden, het Europese wettelijke minimum voor gin. Daarna wordt alles dubbel
gefilterd en eigenhandig op flessen getrokken, gelabeld en genummerd. Elke
“batch” heeft een maximale productiecapaciteit van 50 halve liter flessen. Omdat
de makers niet de ambitie hebben om hun gin in elke
drankcentrale aan de man te brengen, deels vanwege de beperkte
productiecapaciteit, deels om het exclusieve karakter te bewaren, is Mean
Louie’s Gin enkel online via http://www.ginkingshop.com/ te verkrijgen.
Leuk en lovenswaardig
detail: per verkochte fles gaat een halve euro naar
een goed doel, de Vrienden der Blinden uit Koksijde!
Deze
Mediterranean is de eerste gin in het Mean Louie’s Gin gamma en verwijst naar
de vele roadtrips die de drie
vrienden de laatste jaren maakten rond de Middellandse Zee. We kunnen onze lezers
nu al exclusief verklappen dat er al plannen zijn voor een tweede gin,
gebaseerd op een reis naar Amerika!
Botanicals:
- jeneverbessen
- rozemarijn
- gedroogde citroenverbena
- korianderzaad
- kardemom
- roze peperbessen
- verse limoen
- sinaasappelzeste
- een aantal botanicals die de makers "geheim" willen houden.
Goed, tijd om te proeven!
Dat doet Glenn van Gin UR Way naar goede gewoonte steeds blind en zónder vooraf
reviews te lezen of de samenstelling
van de botanicals te kennen, om zich niet te laten beïnvloeden. Het is immers
al te gemakkelijk om door middel van wat knip-en-plak-werk nietszeggende
“proefnotities” samen te harken, een kwalijke gewoonte die helaas schering en
inslag is in het ginwereldje.
Tastingnote
door Gin UR Way:
Neus:
Het eerste waar
ik aan moet denken is de geur van verbrande koffie die dan evolueert naar
karamel. Daarna komen de kruiden er bij, maar wel de geur van frisse kruiden,
genre citroenverbena. Kardemon en citrus krijg ik ook, daarna komt er een heel
lichte geur van rozemarijn en citroentijm bij. Jeneverbessen zitten er
natuurlijk ook in, maar dan wel in hun puurste vorm.
Smaak:
Direct vrij
pikant (zeker voor “maar” 37,50%), kruidig, vrij speciaal (door de jeneverbessen,
straks meer daarover),de eerste nip zit hoog op citrusfruit, dan komen er
citroenverbena en citroenmelisse bij en ook de kardemon. De rozemarijn komt iets
sterker door dan bij de geur. Wat ik zeker ook krijg zijn ongecompliceerde
jeneverbessen! Ik spreek zelfs van “vuile” jeneverbessen, die een licht
verbrande smaak geven. Dat komt natuurlijk omdat we hier te maken hebben met
een compound gin die na maceratie niet meer opnieuw opgestookt is, waardoor er een
beetje “vuile” smaken achterblijven. Let wel, ik zeg eigenlijk beter “ruwe”
smaken, want “vuile” klinkt negatief en dat is het absoluut niet.
Finish:
Middellange,
licht plakkerige afdronk die mooi pikant eindigt.
Conclusie:
Die is eerder
tweeslachtig. Ben je op zoek naar een gin met historische ruwe smaken dan zit
je hier zeker aan het juiste adres. Ben je evenwel op zoek naar een zuivere
gedistilleerde gin die zacht is van smaak, dan blijf je hier beter van weg.
Wie houdt van een
karaktervolle, vrij ruwe, op kruidige citrussmaak gebaseerde gin moet deze Mean
Louie zeker eens een kans geven! Een gin met ballen!
Score: 4/5
(puur) en 3,7/5 (in een G&T)
Gin &
Tonic:
Tijdens de
lange en lastige zoektocht naar een perfect
serve deed Mean Louie zijn naam alle eer aan: een ventje dat – zoals op het
etiket – “gemeen” uit de hoek kan komen! Waar veel tonics faalden en niet het
gewenste smaakeffect opleverden, hield G&Teasing het op een combo met
Britvic, verse citroenverbena en een partje limoen, terwijl Gin UR Way koos
voor een mix van 1724, citroenverbena en een zeste van sinaas. Als
doorgewinterde gindrinkers waren beiden het echter roerend eens: puur is ie op
zijn best!
Auteurs: K.H.
van G&Teasing en G.V. van Gin UR Way
Eindredactie :
K.H. van G&Teasing
Zonder
toestemming van de auteurs mag niks uit deze tekst worden overgenomen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.