NUT London Dry Gin.
Een aantal maanden geleden kreeg ik van Dimitri Van Thuyst een mailtje met de vraag of ik geen Spaanse gin kende die in België nog niet op de markt was, maar wel echt de moeite was.
Op zo een vraag antwoorden is altijd heel gevaarlijk want niet alle gins worden een verkoopsucces.
Na lang wikken en wegen stelde ik hem twee gins voor die ik de moeite vond.
De eerste die ik hem voorstelde was de Gin Raw en de tweede was de NUT gin.
Het verhaal van de Gin Raw is eigenlijk een complex gegeven, want via mijn contactpersoon bij de producent kwamen we te weten dat ze niet geïnteresseerd waren in export. Ik spreek nu van de periode rond maart, want op dit moment is er wel een invoerder, zij het een invoerder van Spaanse wijnen en eigenlijk niet gespecialiseerd in gin.
Dimitri heeft toen dan ook contact genomen met de mensen van NUT gin.
In deze soap heeft ook Kurt Heddebauw van G&Teasing een rol gespeeld, want hij heeft er voor gezorgd dat Dimitri de juiste contactpersoon bij de distilleerderij te pakken kreeg en heeft hem samples en info bezorgd.
Neem ook eens een kijkje op zijn pagina.
https://m.facebook.com/ginandteasing/
Allee zoals je kan zien is de verhaallijn van Familie hier niets tegen.😛
Maar om een lang saai verhaal kort te maken, De NUT gin zal weldra door 54spirits ingevoerd worden in België! Hij is er ondertussen al! 😄
Wat is deze NUT nu eigenlijk voor een gin ?
Wel, de Nut gin is een Spaanse gin die geproduceerd wordt in de regio Emporda, een streek die gelegen is tussen de middellandse zee en de Pyreneeën en zich dus in de provincie Catalonië bevindt, meerbepaald in de stad Gerona.
Wat typisch is aan deze NUT gin is dat de meeste botanicals in de streek te vinden zijn en allemaal met de hand worden geteeld.
Botanicals:
• Jeneverbessen
• Koriander
• Kardemom
• Engelwortel
• Citroenschil
• Sinaasappelschil
• Groene walnoten
• Rozemarijn
• Tijm
• Olijven blaadjes
• Kaneel
• Zoethout
• Nootmuskaat
Tasting note:
Neus: onmiddellijk een heel frisse neus met weinig jeneverbessen, dan komen er mooi kruiden bij, van nootmuskaat tot peper. De koriander komt ook, vergezeld van de sinaasappel. Een licht mediterraans karakter heeft hij ook, maar niet zoals in de Gin Mare, eerder subtiel.
Smaak:onmiddellijk een levendige fruitige neus op citrus, de kruiden komen ook mooi terug waardoor hij vrij pikant wordt. Jeneverbessen, koriander, iets paddestoel-achtigs zit er ook in, samen met de rozemarijn.
Het is eigenlijk een vrij klassieke, droge, fruitige gin met een mediterraanse twist in.
Finish: vrij droge, middellange finish.
Gin&Tonic:
Omdat hij een licht vergelijkbaar karakter heeft als de Gin Mare ga ik hem dan ook combineren met de 1724 tonic, waarschijnlijk zullen sommige lezers hem daardoor te zoet of te zacht vinden. Voor hen raad ik dan de Goldberg tonic aan, deze krijgt ook mijn voorkeur. Hierdoor wordt hij iets droger en strakker en zoals jullie weten heb ik mijn gin & tonic zo het liefste.
Voor de Fever Tree fans raad ik de Mediteranean aan als tonic.
Garnituur:
Hier raad ik een combinatie aan van sinaasappel en limoenzeste , rozemarijn en enkele jeneverbessen.
Conclusie:
Aangezien ik Dimitri deze gin aangeraden heb kan ik niet anders dan positief zijn. Dat hij krak in mijn smaakprofiel past speelt daarin natuurlijk ook een rol.
Kijk, ik heb deze gin twee jaar geleden al aan mijn verzameling toegevoegd en ik heb daar tot nu toe nog steeds geen spijt van gekregen, dus dat zegt toch wel iets!
Wat ik ook heel positief vind is dat hij op 45% staat en dat hij ook een hele mooie verkoopsprijs heeft, namelijk rond de 37 euro.
Score:
Ik geef deze NUT gin een mooie 4,2 op 5!
Deze is natuurlijk ook te proeven op de beurs die Dimitri organiseert.
Meer zelf, hij zal tijdens g.. u. w.. Masterclass ook geserveerd worden en wel volgens de perfect serve van…. 😉
Oef! Ik hoop dat mijn stalker ( Dimitri) mij nu ff gerust laat want ik begin zo stilletjes schrik te krijgen van hem.😛
Tevens ga ik nu een time out periode inlassen want de inspiratie is nu wel een beetje op en jullie zullen mijn gezaag ondertussen ook wel al een beetje moe zijn denk ik. 😇
Zo tot gauw allemaal en misschien zien we elkaar wel in Lier!
:-)
BeantwoordenVerwijderen