Coineanach batch 2
Over de Coineanach batch 1 gin heb ik al eens een artikel gepost die jullie hier nog eens kunnen nalezen.
https://www.facebook.com/Gin.ur.way/posts/1040376132692739:0
Voor deze batch 2 van de “konijnengin” hebben Jos & Tanya beroep gedaan op een andere distilleerderij, maar Jos heeft mij gevraagd om die nu nog niet bekend te maken. Net als bij batch 1 heeft ze opnieuw op een Frans eiken vat van 10 liter gerijpt.
De botanicals mag ik wel openbaar maken.
Botanicals:
• Jeneverbessen
• Korianderzaad
• Engelwortel
• Zoete sinaasappelschil
• Citroenschil
• Cassiaschors
• Zoethoutwortel
• Liswortel
• Lavendel
• Steranijs
• Vanille
Tastingnote:
Neus:
Meestal krijg je bij gins die op whiskyvaten of houten vaten gelegen hebben altijd onmiddellijk die invloed van het vat en heb je minder een echte gin geur, bij deze heb ik dat echter niet.
Nee, hier heb ik direct een mooie gin geur met koriander en jeneverbessen.
Zoethout zit er in, citrusfruit ook, daarna komt er toch een beetje drop naar voren.
Wat mij opvalt is hoe zacht de geur is, ik bedoel daarmee dat je bijna geen invloed hebt van de alcohol wat dan weer een positief punt is i.v.m. de kwaliteit van de spirit.
Maar nu verder naar de geur: ik krijg peper en allerhande kruiden, een mooi complex beestje.
Na toevoeging van een paar druppels water komt hij nog meer open en komen de jeneverbessen naar voren maar nu wel in samenspel met sinaasappel.
Zoals steeds ga ik altijd nog eens ruiken aan mijn leeg glas en nu kreeg ik mooie sinaasappels met iets gerookts er boven op.
Smaak:
Direct een zoetige aanzet en dit met een mooi rond en vettig mondgevoel.
Mmmmmmm! Zo heb ik ze graag!
Het verbaast me hoe weinig “vatinvloed” deze gin heeft.
Puur op smaak bedoel ik dan, want de gelaagdheid en het vettige mondgevoel komen volgens mij wel van het vat.
De sinaasappel zit er ook overduidelijk in, samen met iets floraals.
Vanille en een beetje anijs heb ik ook.
Na toevoeging van weer een paar druppeltjes water komen er mooie zoete kruiden naar boven, maar ook nu weer in samenspel met sinaasappel.
Zoethout en peper komen ook terug, ik smaak zelfs een beetje nootmuskaat.
Finish:
Een middellange finish op gerookte jeneverbessen overgoten met sinaasappel en bittere citroen.
Gin & tonic:
Ik ga me beperken tot 1 combinatie en dat is er eentje met een pure tonic. Waarom? Omdat je naar mijn mening altijd een pure tonic moet gebruiken om DEZE gin volledig te beleven.
Rest dan nog de evidente vraag: welke tonic? Zoals jullie allemaal wel weten zijn er verschillende pure tonics te verkrijgen zoals Thomas Henry, Goldberg, AQ Monaco,Erasmus bond classic, Gasco bitter dry enz.
Ik had het beste resultaat met de iets zachtere van de pure tonics: de AQ Monaco en de Goldberg tonic.
Garnituur:
We gaan die ook puur en simpel houden en zeker niet overdrijven!
Daarom gebruik ik enkel een zeste van sinaasappel en een paar jeneverbessen.
Conclusie:
Ik vind deze konijnen 2 een stuk beter dan de eerste. Je proeft direct dat de basisgin van betere kwaliteit is dan de eerste. Het is ook leuk dat Jos naar mijn raad geluisterd heeft en deze iets minder lang op het vat heeft laten rijpen, waardoor het nu nog gin is met een gin smaak en geen gin met een whisky smaak.
Ja, ik ben fan! Ik weet dat ik het vorige keer eigenlijk heel erg vond dat ik een gin van goeie kameraden geen 4 op 5 kon geven, daarom ben ik blij dat ik dat nu wel kan doen! Sterker nog: ik geef ze zelfs een hele mooie 4,2 op 5!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.