zondag 27 maart 2016

Spirit of Hven gin.

SPIRIT OF HVEN GIN.
Vandaag publiceer ik een update van een artikel dat al in juli 2014 verscheen omdat deze gin onlangs  door 54 Spirits ingevoerd werd op de Belgische markt. We gaan het namelijk hebben over de spirit of hven gin.
De Hven gin wordt geproduceerd op het Zweedse Hven, een klein eilandje met een omtrek van ongeveer 7 km en een bevolkingsgraad van ongeveer 400 personen dat in de Straat van Oresund ligt, tussen Zweden en Denemarken.
Het oorspronkelijke plan van de distilleerderij (opgericht in 2008) was om whisky te produceren, maar zoals dikwijls het geval is hadden ze bij de Hven distilleerderij een cashflow probleem, zodat ook de productie van andere spirits zoals gin en wodka opgestart werd.
Door de ervaring die ze al hadden met het stoken van whisky hebben ze een gin gecreëerd die toch wel een heel ingewikkeld productieproces heeft. Ik ga proberen om dit zo goed mogelijk uit te leggen.


Productieproces:

Ze laten hun botanicals gedurende 24 uur macereren (weken) in een neutrale graanalcohol die ze eerst zelf gestookt hebben. Na 24 uur worden alle kruiden en botanicals uit de spirit gehaald en wordt die gedurende 18 maanden te rusten gelegd op Amerikaanse eiken vaten.
Na dit rijpingsproces heeft de gin natuurlijk een kleur gekregen van het hout, maar omdat het niet de bedoeling is om gerijpte gin te verkopen, enkel om de gin meer smaak en karakter te geven, gaan ze die kleur er terug uithalen. Dit doen ze door de gin opnieuw te distilleren met een koperen stookketel (pot still).
Na deze run wordt hij voor ongeveer 3 maanden te rusten gelegd in een roestvrije stalen bak om hem daarna nog een laatste keer te distilleren.
Na 21 maanden en 3 keer distilleren is hij eindelijk klaar voor consumptie.
O ja, dat zou ik nog vergeten: ze gebruiken enkel organisch geteeld graan!

De botanicals zijn:

Jeneverbes
Paradijszaad
Citroenen
Szechuanpeper
Guineese peper
calamus wortel ( kalmoeswortel)
kardemom
cassia
Mauritiaanse Bourbon vanille
Anijszaad
Van deze Hven bestaat er een versie op 40% en een Navy Strength, van deze Navy Strength zijn er helaas slechts 16 flessen beschikbaar op de Belgische markt.
Tastingnote:

40%:

Neus: een mooie, overtuigende jeneverbes is de eerste geur die ik krijg, maar er zit zeker meer in! Een vochtig dennenbos na een zomerse onweersbui! Dan komen er citrusvruchten bij, allerhande kruiden (koriander, Timut peper, wilde Madagascar peper ) en ook de anijs is lichtjes aanwezig.
De geur is zeker geëvolueerd ten op zichte van 2 jaar geleden, maar dat is misschien dankzij de lucht die er in de half volle fles bij gekomen is.  Het gebeurt wel vaker dat de spirit dan mooi open komt. Na toevoeging van een paar druppels water verandert er vrij weinig, enkel het anijs is volledig weg.


Smaak:
Je proeft toch dat de rijping op eiken vaten zijn doel niet gemist heeft. De gin is mooi rond en vol en heeft een mooi gelaagd karakter. Terug jeneverbessen en citrus, de koriander komt er zachtjes bij,kruiden en peper zitten er ook in, maar geen pikante peper. Nee, ik proef meer een frisse peper net zoals in de geur, met ondertonen van citrus.

Finish: middellange, licht bittere finish die mooi droog eindigt.

Navy Strength versie:

Neus:
De 57% laat zich direct voelen, je moet jezelf even de tijd geven om hieraan te wennen. Zeker niet zomaar de neus helemaal in het glas steken, want dan ga je de neus volledig verdoven!
Na even wennen krijg je terug volop jeneverbessen, het vochtige dennenbos zit er ook weer  in, maar verdwijnt sneller dan bij de 40% en maakt plaats voor frisse citroen. Dan komt er iets zoets bij, zoete koriander. Eikenhout komt er dan bovenop, natuurlijk door het eiken vat waar hij de gin op gerijpt werd. Opvallend is wel dat je dit bij de navy Strength meer hebt dan bij de standaard versie.
De peper heeft ook meer een bijrol gekregen en het anijs is helemaal verdwenen.
Met toevoeging van water komt hij mooi open en komen alle geuren mooi en duidelijk door, iets extra komt er echter niet bij.


Smaak:
Wauw! Direct pikant! Maar o zo lekker! Een zalig, vettig, rond mondgevoel maar met een licht bittere aanzet! Jeneverbessen upfront! Dan koriander, peper, heel mooi droog. De citroen zit er heel mooi in, maar minder dan op de neus, meer als een frisse twist.
Ja, dit vind ik wel lekker!
Na toevoeging van water gebeurt er net hetzelfde als bij de geur: hij komt helemaal open en alle smaken komen nog duidelijker door, de citroen verdwijnt nu wel meer en wordt vervangen door sinaasappel, hij wordt ook een beetje aards nu.

Finish:
Een lange, droge finish met een mooi bitter einde en sporen van anijs. Door de toevoeging van water werd hij nog droger!
Ik verdenk de mensen van Hven er eigenlijk van dat ze andere botanicals gebruikt hebben voor de Navy Strength.







GIN&TONIC:
De perfect serve die ik wil aanraden is er eentje die het zachte, gelaagde karakter van de Hven goed tot zijn recht laat komen.

Voor de 40% gebruik ik een zachte, pure tonic zoals de AQ Monaco tonic, Thomas Henry en Erasmus bond classic.

De Navy Strength kan door zijn sterker karakter ook een tonic met meer karakter aan.
Daarom opteer ik hier voor de Erasmus Bond Dry of de East Imperial Old World.

Diegenen die liever een fruitigere Gin & Tonic willen raad ik een Markham Tonica, een ME of een East Imperial Burma Tonic aan.


Garnituur:
Ik hou het vrij simpel en voeg slechts een kleine zeste van citroen en 2 jeneverbessen bij.


Conclusie:

We kunnen gerust zeggen dat de Hven een lekkere, kwalitatieve gin is met een toch wel ingewikkeld productieproces.
Zoals jullie wel gemerkt hebben gaat mijn voorkeur uit naar de Navy Strength, maar dit wil helemaal niet zeggen dat ik de 40% links zou laten liggen, integendeel!

Score:

De standaard versie krijgt van mij een mooie ronde 4 op 5 en daarmee zit hij toch wel in de lijst van gins die ik zeker nog eens zou kopen.

De Navy Strength daarentegen krijgt een 4,2 op 5 waardoor hij tussen de toppers zit! Ik ben zelfs geneigd om hem een 4,3 op 5 te geven!
Als iemand toch nog een extra reden nodig zou hebben om deze gin aan te schaffen, weet dan dat de Hven gin de huisgin van het Zweedse sterrenrestaurant Noma is!

woensdag 16 maart 2016

Blosm gin



Vandaag gaan we het hebben over een vrij “nieuwe” Belgische gin, ook al is hij eind 2015 al op de markt gebracht: de Blosm gin.
Deze gin is van de hand van Inger Missotten en haar partner Peter Coel en wordt gemaakt in Heers, in de Haspengouw streek.
Inger is eigenlijk de kleindochter van de heer Missotten van de gelijknamige brouwerij die spijtig genoeg 40 jaar geleden gesloten werd en het is dan ook op de locatie van die oude brouwerij dat de Blosm gestookt wordt.

Nu jullie weten waar hij vandaan komt zou er eigenlijk al een lichtje moeten beginnen branden over de soort gin waar we mee te maken hebben.
Inderdaad: een fruit gin en meer bepaald een appel gin! Ze gebruiken hiervoor de Maribelle appel, een soort met veel smaak en een goed suikergehalte.

Ik vermoed dat er bij een aantal lezers een luidkeelse “oei!” te horen zal zijn en ik moet eerlijk toegeven dat, toen ik eind september te weten kwam dat er een appel gin op de markt ging komen, ook ik heel kritische bedenkingen had. Om nóg eerlijker te zijn: ik heb die nog steeds, meteen de reden waarom ik nu pas een artikel wijd aan deze gin.
Voor ik mijn mening geef, eerst een beetje informatie over de gebruikte botanicals:

jeneverbes
koriander
vlierbloesem
engelwortel
iriswortel
citrusschil
sinaasappelschil
oranjebloesem
lindebloesem
sansho peper
lievevrouwbedstro
kaneel
appel
peer

Mijn eerste indruk: dit ziet er eigenlijk nog zo slecht niet uit! Ik zie hier genoeg dingen die het zoete zouden kunnen counteren!
Ik kan bijna niet wachten om te proeven, maar eerst gaan we nog het productieproces uit de doeken doen, want die is echt te mooi om er geen aandacht aan te besteden.

Ten eerste selecteren de makers appels die het juiste “Brixgehalte” hebben. “Het juiste wat?”, hoor ik veel lezers denken.  Wel, Brix is een maat voor de hoeveelheid opgeloste droge stof (bijvoorbeeld suiker) in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit vaste stof bestaat. Die waarde wordt uitgedrukt in graden en kan bepaald worden door de brekingsindex van de vloeistof te meten met een refractometer of door het soortelijk gewicht van de vloeistof te meten met een gravimeter.

De Brix-waarde wordt veel gebruikt in de industrie die landbouwproducten verwerkt voor het meten van de kwaliteit van fruit en groenten, vooral van druivensap voor de wijnproductie. In het algemeen geldt dat hoe hoger de Brix-waarde is, des te beter de kwaliteit is. Hoge Brix-waarden duiden op een zoetere smaak en een betere houdbaarheid. De Brix-waarde ligt bij de Blosm Gin tussen de 14 en 18, wat zoveel betekent als “hoge kwaliteit”.

Van zodra de appels gekeurd zijn worden ze geperst, en eens ze geperst zijn wordt er een appelwijn van gemaakt, maar wel met zo min mogelijk toevoeging van suiker om het appelkarakter in de wijn zo veel mogelijk te behouden.

Daarna worden drie distillatieprocessen uitgevoerd:
De eerste stook is een striprun om zoveel mogelijk alcoholpercentage te genereren. De tweede stook is eigenlijk een anderhalve stook: het resultaat van de eerste stook wordt gemengd met verse appelwijn en afgestookt tot een appelbrandy.
Iedereen nog mee? Goed, want we zijn er nog niet!

De derde stook is namelijk de ginrun. Het resultaat van de tweede run wordt samen met jeneverbessen in de stookketel gestopt. Die laten ze 24 uur macereren om ze dan de volgende dag samen met de andere kruiden in een hopzak te doen. Een hopzak is eigenlijk een grote thee zak waar allerhande kruiden en fruitsoorten in gestopt worden. De verkregen alcohol wordt vervolgens aangelengd met water tot 30% abv, de kruiden worden opgehangen en door middel van een vacuumtechniek wordt opnieuw een ginrun uitgevoerd. Nadien wordt alles teruggebracht tot 43% alcohol en wordt alles ultrasoon behandeld om alle mogelijke onzuiverheden er uit te halen. Daarna wordt de gin nog vijf weken te rusten gelegd en dan pas wordt hij gebotteld.
Amai! Ik moet zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk ben, hier zit flink wat stielkennis achter!

Ongetwijfeld zullen jullie nu vinden, net zoals ik, dat het de hoogste tijd wordt om te proeven!

Tastingnote:
Neus:
Een vrij gesloten geur. Vrij weinig appel, meer iets als fruitbomen die in bloei staan. Frisse neus, wel een beetje alcoholisch.
Met een paar druppels water komt hij mooi open, de appel komt dan sterk naar voren, samen met de koriander, de vlierbloesem en de oranjebloesem. Ja, best een lekkere neus!

Smaak: opnieuw valt mij op dat de appel slechts héél subtiel aanwezig is. Zeker niet zoet! De jeneverbessen laten zich ook zoeken.
Wat me wel weer opvalt is dat hij fruitig is, maar zeker niet overheersend naar appel smaakt. Vrij pikant is hij ook. Met water komt hij opnieuw mooi open! De appel komt nu mooi naar voren, samen met de jeneverbessen. Vlierbloesem krijg ik nu ook, maar zeker niet overheersend. Gelukkig maar, want daar hou ik niet van! Er zit door de smaak van de appel heen ook een frisse, fruitige twist in die er voor zorgt dat hij helemaal niet zoet wordt.

Finish:
Een middellange finish die heel mooi droog wordt naar het einde toe. Ja, dit vind ik wel een serieus pluspunt!


Gin & Tonic:


De fabrikant zelf raadt een combinatie aan met de Fever Tree Elderflower en zelfs zonder fan te zijn kan ik die keuze goed begrijpen.
Ik ga evenwel opteren voor een zachte, zelfs iets zoetere tonic! Wie had dit nu gedacht? Dat je bij een “appel”gin een zachte, zoetere tonic zou schenken?
Wel, ik eerlijk gezegd helemaal niet!
Ik raad een combinatie aan met de 1724 tonic, waardoor hij op elk vlak helemaal in balans komt.
Hij wordt mooi fruitig en droog, zelfs met een klein bitter randje en dan komt de appel er mooi uit!  Echt apart en vooral ... lekker!

Wil je hem iets bitterder, ga dan voor een AQ Monaco of Goldberg tonic en niet voor de nog drogere of bittere tonics zoals de Thomas Henry of East Imperial Old Tonic, anders wordt hij té bitter.

Garnituur.

Ja, hier ga ik natuurlijk voor 2 dunne sneetjes Yazz appel, aangevuld met een gedroogd schijfje citroen, die ik er bij doe om de appel iets op te frissen.

Conclusie:

Wel, ik moet heel eerlijk bekennen dat Peter en Inger mij - om het met de woorden van Sergio Herman te zeggen - “bij mijn kloten genomen hebben”!
Waarom? Omdat ze verdorie een topproduct op de markt hebben gezet die helemaal het tegenovergestelde is van wat ik er van verwachtte!
Ik verwachtte echt een zoete, zachte gin! Goed, dat is hij deels - onvermijdelijk - wel geworden, zeker als je hem combineert met de Fever Tree Elderflower, maar mix hem met de 1724 Tonic of zeker met de AQ Monaco en hij wordt echt mooi bitter en droog.
Ja, ongelofelijk, maar ik ben echt fan! Proficiat, Peter en Inger, dit is nog nooit iemand gelukt! Mij zo bij mijn p....e nemen!

Score:
Omdat hij mij zó verbaasde en omdat hij een verrijking is voor de Belgische ginmarkt geef ik hem een hele mooie score. Mmmmmmm? Zou ik ? Jep! Zeker en vast! Eerlijk verdiend: 4,3 op 5!

Ik heb maar één raad voor alle lezers: kopen die handel! Laat jullie verrassen, net zoals ik nog steeds verrast ben!


zaterdag 12 maart 2016

Burleighs gin

 Burleighs London dry gin.

Burleighs Gin wordt gemaakt in de 45 West Distillery in de buurt van Loughborough in Leicestershire. De distilleerderij begon te produceren op 24 juni 2014 en de man die deze gin gecreëerd heeft is de iconische  Master Distiller Jamie Baxter. Jamie heeft een ongeëvenaarde expertise in het distilleren: hij was de architect van de William Chase gin, van de City of London gin van ons vorig artikel en van de East London Liquor Company, om er maar een paar te noemen. Het sterke aan al deze projecten is, dat Jamie telkens van 0 (NUL) begonnen is en telkens tot een waanzinnig eindproduct gekomen is, maar nu loop ik al te veel vooruit.
Er zijn momenteel drie versies van deze Burleighs gin, maar het speciale is dat ze alle drie gemaakt zijn met behulp van dezelfde 11 botanicals en dat het toch 3 verschillende gins geworden zijn en dit enkel door de manier van stoken en macereren te veranderen.

De gebruikte botanicals zijn:

1. jeneverbessen
2. koriander
3. engelwortel
4. verse sinaasappels
5. liswortel
6. kardemom
7. cassia
8. vlierbessen
9. ruwe berk
10. Paardenbloemwortel
11. Kliswortel

Een klein woordje uitleg bij kliswortel is misschien wel op zijn plaats: we kennen die allemaal als klit van de klit bloemen. Je weet wel: die kleine, ronde, vervelende bloemetjes die aan je kleren blijven plakken! Hier gebruiken ze evenwel enkel de wortel en niet de bloemetjes.
De wortel van de jonge planten kan gegeten worden als pastinaak. In Europa wordt de plant bijna niet meer gegeten, in het Verenigd Koninkrijk is er nog wel een populaire frisdrank te koop in de supermarkt die gemaakt wordt van paardenbloem en klit (dandelion & burdock).

Maar nu terug naar de gin, we gaan ons vandaag beperken tot de Burleighs Distillers cut.

Tastingnote:

Neus:
Onmiddelijk een volle krachtige neus op koriander, overtuigend jeneverbes met een frisse fruitige twist.
Een beetje floraal is hij zeker ook.

Smaak:
Wat me direct opvalt is het zachte, ronde karakter van deze Burleighs, er is nergens een scherp kantje aan te proeven. Dan wordt hij aards en zoetig , kruidig is hij zeker ook , jeneverbessen, koriander met terug een fruitige twist.
Alles zit heel mooi gelaagd in elkaar: niets dat er boven uit springt, alleen de jeneverbessen misschien.
Ja, zalig lekker, gedverdekke!
Ik ben even weg, weg van mijn pc, enkel maar om hiervan te genieten! Tot zo!

Wacht muziekje :
http://youtu.be/HDpCv71r-0U



😜😜😜😜😜

Finish:
Een zachte droge en lange finish met een pikant einde.
Het is alleen spijtig dat hier een einde aan komt!

Gin & tonic:

Ik ga deze Burleighs combineren met de Zwitserse, aardse en droge Gents tonic.


Garnituur:

Een combinatie van pompelmoes en sinaasappel zeste en daarbij een kardemom pitje.
Maar ik kan ook van deze gin weer perfect genieten zonder garnituur er bij!


Conclusie:

Net zoals bij de Square mile proef je de eindeloze expertise van mister Jamie Baxter. Echt topkwaliteit! Zoiets maken ze in België spijtig genoeg niet.
Niet twijfelen, direct kopen!


Score:

BOENK! Terug een dikke 4,5 op 5!!! En opnieuw recht in mijn top 10!


WEETJE!

Wil je je eigen gin eens proefstoken? Dat kan in de 45 gin school van mister Jamie Baxter! Bekijk onderstaand filmpje maar eens voor meer informatie:

https://vimeo.com/155481299



maandag 7 maart 2016

Square mile gin.

City of London Distillery – Square Mile gin.

Vandaag gaan we het hebben over één van mijn favoriete gin merken: de city of London distilleerderij, gelegen in het Square mile district van London, ook wel de city of London genoemd.
De distilleerderij is in dat district gelegen en bevindt zich in de bijna verborgen C.O.L.D bar.
Dat klinkt raar, ik weet het, maar bekijk het filmpje via deze link maar eens en jullie zullen helemaal mee zijn:

https://vimeo.com/86987002

Zoals jullie gezien hebben ligt de distilleerderij achteraan in de bar, afgesloten met  een glazen wand.


De City of London is het historische en financiële hart van Londen. Het wordt ook wel kortweg The City genoemd, of The Square Mile, naar het geringe oppervlak van de oude ommuurde stad. Het maakt samen met twaalf boroughs deel uit van Inner London, omringd door Outer London in Greater London.

De geschiedenis van Londen is die van de zelfstandige kooplieden in de City of London tegenover de koninklijke macht in de City of Westminster. Tot op de dag van vandaag moet de Britse koning(-in) bij het binnenrijden van de City het zwaard van de stad kussen om daarmee de rechten van de City te erkennen. Het motto van de oude stad "Domine dirige nos" is vertaald uit het Latijn "Heer, leid ons".

Aan Threadneedle Street staat de Bank of England (de Engelse centrale bank), ook wel bekend als The Old Lady of Threadneedle Street, de Royal Exchange en de London Stock Exchange (effectenbeurs).

Lombard Street is sinds lange tijd de straat waar de grote banken zijn gevestigd. Op Ludgate Hill, aan het eind van Cannon Street, staat de na de grote brand van Londen de door Christopher Wren herbouwde St. Paul's Cathedral. Hier treden de leden van het Britse koninklijk huis volgens de traditie in het huwelijk. In een muur langs Cannon Street staat de London Stone, die de belangrijkste Romeinse mijlpaal zou zijn geweest, maar verplaatst is. Een ander bouwwerk van Wren in de City is de aan Cheapside gelegen St. Mary-le-Bow (1670-1680).
In het westen ligt de Old Bailey, het hoogste gerechtsgebouw van Engeland.
In het noordwesten ligt de woonwijk Barbican Estate, met veel hoogbouw.
Dank u, Wikipedia!

Deze Square Mile Gin is eigenlijk een eerbetoon aan deze oude ommuurde stad.
Hij wordt gebotteld op 47,3% alcohol en de gebruikte botanicals zijn:

1. Jeneverbes
2. Koriander
3. Engelwortel
4. liswortel
5. citroen
6. bittere sinaasappel
7. zoethout
8. Pompelmoes

Tastingnote:

Neus: het valt me direct op hoe zuiver de spirit is. Dan krijg ik mooie citrus, een beetje aards en kruidig, koriander en natuurlijk jeneverbessen.

Smaak:

Een hele zachte en ronde spirit die mooi vettig is in de mond! My cup of tea!
In eerste instantie zijn er aroma's van pikante kruiden met sporen van wilde Madagascar peper. Dan komen koriander en citrus en jeneverbessen.

Finish:
Een mooie droge, lange afdronk op jeneverbes en bittere engelwortel.
Ja, echt wel heel lekker!!!!!
Ik kan hier heel de avond gewoon puur van genieten!
Weet je wat? ik stop er hier mee,  het is gedaan, jullie mogen naar huis gaan!!!!!  


http://youtu.be/D9GQ0n14KLI


😜😜😜😍

Maar nu even serieus: probeer hem zeker ook eens puur!

Gin & Tonic:

We gaan hier in 2 richtingen werken: een zachte pure weg en een droge, fruitige, maar toch enigszins bittere versie.

Voor de pure versie ga ik opteren voor een genre Goldberg, Thomas Henry en Erasmus bond classic tonic, en de volgorde wijst op mijn voorkeur.

Voor de fruitige bittere versie ga ik opteren voor een East Imperial Burma tonic of de Markham tonic.
De ME zou hier ook bij passen maar die is er nu eenmaal niet meer. 😭😭

Garnituur:

Hier ga ik echt niet teveel bijkappen ... sterker nog: ik doe er gewoon niets bij! Ja, ik meen het, we doen er niets bij!
Ik vind nog steeds dat er in veel bars veel te veel bij gegooid wordt, “hoe meer hoe beter” lijkt dikwijls het motto. Nee jongens het is juist “hoe minder hoe beter”!
Voor diegenen die het echt niet kunnen laten: enkel een kleine zeste van sinaasappel en eventueel 2 wilde Madagascar pepers.

Conclusie:
Dit is echt wel overduidelijk zeker: een mega lekkere gin !!


Score:

BOENK!   4,5 op 5 !
En recht in mijn top 10 van alle gins die ik ooit geproefd heb. Hoeveel dat er al zijn? Laat me volstaan met te zeggen: héél veel 😜
Als primeur kan ik nu al zeggen dat de volgende gin even lekker is!!!

Nu gaan jullie mij natuurlijk ook vragen waar deze te koop is, wel ik kan jullie vertellen dat hij binnen 14 dagen te koop gaat zijn bij gastro kadoo in Bree.
Nog even geduld dus!
Maar hou zeker hun pagina in het oog want ze zullen hem zeker aankondigen.